Pakohuonepelit työporukoiden yhteen hitsaajina

pakohuone pelit

Sinut ja seurueesi johdetaan ikkunattomaan huoneeseen, jonka jykevä ovi lukitaan takananne. Aikaa poispääsyyn on enintään tunti, mutta ulos pitäisi selviytyä mahdollisimman pian. Avain lukkoon löytyy ainoastaan huoneen sisältöä tutkimalla, arvoituksia ratkaisemalla ja erilaisia esineitä keräämällä. Kello käy, syke nousee ja aikapaine kasvaa jokaisella minuutilla – tik-tak, tik-tak.

Erilaiset pakohuonepelit eli escape roomit, kuten ne englanniksi tunnetaan, ovat kasvattaneet suosiotaan niin kaveriporukoiden kuin työyhteisöjen keskuudessa. Jännittävät taustatarinat tempaavat innostuneen hermostuneet osallistujat mukaansa aktiviteettiin, josta on helppo ammentaa tehoa työryhmien työskentelyyn esimerkiksi yrityksen virkistyspäiviltä. Aiempaa kokemusta pakohuonepeleistä ei tarvita ja erilaisia pelejä järjestetään sen verran runsaasti, että elämys on helppo toistaa jossakin toisessa huoneessa ilman pitkästymisen vaaraa.

Pakohuoneet on mukavasti sijoitettu ympäri Suomea, mutta suurin osa niistä keskittyy isompiin kaupunkeihin, kuten Helsinkiin. Pakohuonepelit on mahdollista toteuttaa myös toimistossa tai jopa etänä kotona tulostamalla valmiit ohjeet ja valitsemalla yksi seurueen jäsenistä ulkopuoliseksi pelinohjaajaksi. Pelejä on ilmestynyt yhä enemmän netti- ja virtuaaliympäristöön.

Pakopelejä on myös kortti- ja lautapelimuodossa, vaikka ne keskittyvät erilaisten fyysisten tehtävien sijaan enemmän ongelmien ratkaisemiseen ja loogiseen päättelyyn kysymyskortti kerrallaan. 

Viihdyttävä elämys täynnä tosielämässä tarvittava taitoja

Pakohuonepeliin osallistujat pelaavat 2–6 hengen joukkueissa. Ryhmiä voi olla useampikin ja joukkueista paras on se, jonka selviää ulos huoneesta nopeimmassa ajassa. Joukkueen sisällä pelaajia ei edes yritetä laittaa arvojärjestyksen, sillä tavoitteena on saumaton yhteistyö ilman vahvoja ja heikkoja lenkkejä. 

Käytännössä huoneessa olon ensimmäisten minuuttien aikana käy kyllä selväksi, kuka ryhmästä ottaa johtajan roolin ja kuka taas tarkkailee mieluiten toimintaa sivusta. Ryhmäkäytösmallien tulkitseminen antaa arvokasta tietoa työntekijöiden välisistä suhteista eikä mikään estä käyttämästä pakohuonepelejä osana rekrytointiprosessia. Parhaimmillaan pakohuonepeli on kuitenkin hauskana virkistystoimintana ja jäänmurtajana.

Pakohuonepelit ovat yhdessä vietettyä laatuaikaa, joka irrottaa arjesta. Peliin osallistuminen pistää hoksottimiset eri tavalla käyttöön kuin tavalliset työtehtävät ja arkiaskareet. Aivot jos mitkä pitävät uusista haasteista ja saattavat pelin aikana kuin huomaamatta keksiä ratkaisun myös johonkin toiseen pelaajaa päivän aikana vaivanneeseen asiaan. 

Ongelmanratkaisukyky kypsyy

Pakohuonepeleissä pelaajan mieltä pommitetaan tunnin aikana vaihtelevilla tehtävillä, joiden ratkaisuun tarvitaan erilaisia lähestymistapoja. Ongelmia opitaan tarkastelemaan uusista näkökulmista yhteen ratkaisumalliin tukeutumisen sijaan. Ihmiset havainnoivat ympäristöään lukemattomin eri tavoin. 

Usein vasta pakopeliin osallistuminen havahduttaa pelaajat tiedostamaan muiden erilaiset tavat. Pelaajat oppivat arvostamaan eriäviä näkökulmia ja tiedostaman, ettei oma tapa toimia olekaan aina paras. Kun jokaisen ideoita kuunnellaan ennakkoluulottomasti, on ratkaisukin usein nopeampi löytää. 

Viestintä- ja tunnetaidot monipuolistuvat 

Kun ryhmällä on yhteinen konkreettinen tavoite, kello käy ja uusi tehtävä odottaa jo heti kulman takana, riittävän kuuluvan ja selkeän kommunikoinnin merkitys korostuu. Pakohuoneessa ei ole aikaa pitkiin selityksiin, mutta samalla ääneen ajatteleminen palkitaan. Jokainen huoneessa tehty havainto on hyvä jakaa ryhmän kanssa ja myös tarkistaa aika-ajoin, että ryhmä kuuntelee saamiaan ohjeita aktiivisesti. 

Väärään ajatuksen mukaan meneminen ja siihen jumittautuminen on yleistä, mutta samalla se opettaa, että toimimattomista toimintamalleista on osattava ajan kanssa päästää irti. Ongelmaa opitaan näin lähestymään uudesta näkökulmasta ja samalla pelaajan on hallittava epäonnistumisen ja turhautumisen tunteista aiheutuvia reaktiota – tai ainakin tiedostettava ne. Usein tärkein pelaaja onkin se, joka jaksaa kannustaa muita, eikä neropatti, joka keksii oikeat vastaukset. 

Tunti pakohuoneessa on täynnä onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia, iloa, naurua ja stressiä, ellei jopa paniikkia. Pakohuonepelit opettavat iloitsemaan muiden onnistumisista, lisäävät periksiantamattomuutta, parantavat keskittymiskykyä ja auttavat näkemään arjenkin ongelmat haasteina, joista on mahdollista selviytyä. 

Erilaisia pakohuonepelejä osallistujien mieltymysten ja taitotason mukaan

escape room

Pakohuonepelejä rakennetaan jonkin aiheen pohjalta – ympäristönä voi olla esimerkiksi mielisairaala, vankila, temppeli, casino, kartano, maahan syöksyvä lentokone tai uppoava laiva. Pelialueena voi olla yksi huone, jossa on eri osia, tai kokonainen huoneisto, jossa siirrytään huoneesta toiseen ennen ulko-ovelle saapumista. Osa pakopeleistä sisältää näyttelemistä ja tarjoilee kokonaisvaltaisempia elämyksiä kuin ainoastaan ongelmanratkaisuun keskittyvät pakopelit. 

Halutessa pakohuoneiden vaikeustasoa voidaan säätää ratkaistavien tehtävien määrällä ja pulmien hankaluudella. Vaikeimmissa pakohuoneissa on mukana hämäyksiä – vihjeitä, jotka eivät johda haluttuun lopputulokseen ja jotka pelaajien on osattava tunnistaa. Jos pakopelikärpänen kunnolla puraisee, löytyvät omaa tasoa vastaavat pakohuonepelit kyllä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *